Сирна паска

На Русі здавна урочисто готувалися до Святого дню. З понеділка останньої – Страсний – тижні Великого посту починали генеральне прибирання всього будинку, яка закінчувалася в Чистий четвер. Після цього приймалися за підготовку пасхального святкового столу. За традицією, на великодньому столі обов’язково повинні були бути присутніми ритуальні страви: сирна паска, паска, пасхальний баранчик і фарбовані яйця. Ці страви глибоко символічні. Наприклад, паска символізує собою присутність Божу в світі і в людському житті. Солодкість і краса паски висловлюють турботу Господа про всякому людській істоті. Сирна паска за традицією має форму усіченої піраміди. І це не випадково: ця форма символізує Гроб Господній. Великодній баранчик (агнець) – це нагадування про жертовну загибелі Христа в спокутування гріхів всього людства. Фарбовані яйця – обов’язково червоні!- Символ крові Христа і Його Воскресіння. Але ще в дохристиянські часи яйце завжди було символом миру і торжества життя.

До Великодня завжди готували особливо багатий святковий великодній стіл. У заможних сім’ях число святкових страв досягало 48 – за кількістю днів минулого посту. Основою трапези в ці дні було м’ясо: запечені окости, баранчик або шинка, фаршировані гуси, качки, індички, молочні поросята і домашня ковбаса. Причому всі страви подавалися холодними. Точніше, робили так: перша трапеза відбувалася вночі, по приходу з церкви. Спочатку випивали ложку олії, потім їли вівсяний кисіль, розговляються шматочком паски, скибочкою паски і яйцем. А вже на ранок прикрашали стіл, виставляли заздалегідь приготовані страви і не прибирали зі столу цілий день, так як в ці дні було прийнято ходити в гості без запрошення і пробувати все, чого душа забажає.

У центрі столу розташовували блюдо з пророслими зернами пшениці, вівса або крес-салату. Пророщувати зерна і насіння потрібно приблизно за тиждень до Великодня: насипте на плоске блюдо трохи землі і добре зволожені насіння, перемішайте і залиште в теплому місці. До Великодня травичка виросте. Тільки не забувайте поливати. Фарбовані яйця викладіть в травичку і поставте в центр столу.

Великдню сирну пасху готували зі свіжого, сухого сиру. Для цього сир заздалегідь викладали в марлю і клали під невеликий гніт, щоб стекла сироватка. Є думка, що в давнину паску готували не з сиру, а з відстояною кисляку, тому вона була дуже ніжною, повітряної іароматной. Але й з сиру можна приготувати чудову паску. Тільки сир ні в якому разі не можна пропускати через м’ясорубку. Тільки через сито!

Традиційно яйця і всі пасхальні страви їли, посипаючи четвергової сіллю – це сіль, перепалена в печі з квасним суслом, пряними травами або капустяним листям. Четвергової солі, приготовляемой тільки в Чистий четвер на Страсному тижні, п рідавалісь цілющі і навіть магічні властивості. Відставивши вбік магію, можна сказати, що така сіль і справді вельми корисний продукт. Вона збагачена калієм, кальцієм, іонами магнію, елементами селену. Крім того, четвергова сіль є «поглиначем» усіляких токсинів. Готували цю сіль тільки раз на рік – в Чистий четвер, до заходу сонця, і відносили освятити разом в пасками, яйцями і паскою

Неодмінний атрибут великоднього столу – баранчик з тіста. В давнину його пекли в спеціальних формах, а в наш час господині придумали новий оригінальний спосіб приготування пасхального баранчика .

 

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 ratings